ADEPS SUILLUS

Adeps Suillus — ideale basis van traditionele kruidenzalven

Adeps Suillus

De volksgeneeskunde in West- en Centraal-Europa maakte al sinds de oudheid gebruik van varkensvet als een traditionele zalfbasis. De eerste vermeldingen van het gebruik van varkensvet zijn te vinden in oude herbaria en recepten, evenals in de herinneringen van onze grootmoeders. Ze produceerden kruidenzalf doorgaans thuis (het vaakst maakten ze de universele calendulazalf van de goudsbloemblaadjes). Nog tot halverwege de 20e eeuw werd het gestabiliseerd niet uitgebakken varkensvet (Adeps Suillus stabilisatus) vaak ook in de apotheken gebruikt, om bepaalde zalven te maken.

Reuzel kan de geneeskrachtige stoffen uit kruiden perfect extraheren en dankzij de gelijkenis met het menselijke onderhuidse vet wordt hij op een ideale manier zelfs in de diepere lagen van de huid getransporteerd. De erkende Duitse apotheker Dr. Peter Theiss, merkt in zijn boek Gezonder leven met geneeskrachtige kruiden op, dat in een Zwitserse studie van 1987 de uitstekende effecten van de calendulazalf zijn bevestigd. Dit was echter alleen het geval als varkensvet als basis voor de zalf is gebruikt. Dr. Theiss schrijft letterlijk: "... met geen andere drager is het effect van de zalf zo uitstekend dan juist met reuzel."

Belangrijk is, dat reuzel, die bij de vervaardiging van cosmetica van Dr. Dudek wordt gebruikt, niet uitgebakken werd, d.w.z. niet aan extreme warmtebelasting werd blootgesteld, maar met behulp van hete stoom gesmolten en gezuiverd en daarna gecentrifugeerd is. Bovendien zij de producten milieuvriendelijk, omdat reuzel het overtollige product van de veehouderij is. Bij de productie van zalven wordt dus ook datgene verbruikt wat anders zonder enig voordeel vernietigd zou moeten worden. Om reuzel te stabiliseren en te conserveren worden alleen natuurlijke etherische oliën en vitaminen met een antioxiderende werking gebruikt.

Een ander voordeel is dat er geen reuzelallergieën bekend zijn. Traditionele kruidenzalven, massage-oliën en balsems van Dr. Dudek zijn daarom bijzonder geschikt voor de behandeling van tere, gevoelige en geïrriteerde huid, waaronder problematische huid (diverse aandoeningen zoals psoriasis, allergie, eczeem of acne), terwijl de toepassing van producten met synthetische excipiëns op basis van aardolie (vaseline en dergelijke) namelijk tot allergische reacties kan leiden.

PRODUCTEN Dr. DUDEK

Doza Adeps Suillus